Bakir tuži Dodika i demantuje Amere: Alija nije bio u „Handžar diviziji”

Izjava predsednika Srpske Milorada Dodika da je Alija Izetbegović bio pripadnik zloglasne „Handžar divizije”, koja je klala i ubijala Srbe, naljutila je bošnjačkog člana Predsedništva BiH i Alijinog sina Bakira Izetbegovića. Sin „oca bošnjačke nacije” zapretio je da će tužiti predsednika RS zbog klevete!

rs-spojii_620x0

Izvor: Novosti.rs
Autor: M. Filipović

Izetbegović tvrdi da je Dodik saopštio brutalnu neistinu.

– Istina je da je Alija Izetbegović tokom Drugog svetskog rata bio pripadnik samo jedne vojske, i to partizanske, kao osamnaestogodišnji mladić – naveo je Izetbegovićev kabinet.

Izetbegović zahteva od Milorada Dodika da se javno izvini zbog izrečenih neistina.

– Ako to ne učini, svoje tvrdnje moraće da dokaže na sudu – poručuju iz Izetbegovićevog kabineta.

Dodik je ekspresno odgovorio da mu ne pada na pamet da se izvini Bakiru, jer su informaciju da je Alija bio pripadnik nacističke divizije u BiH objavili brojni istoričari i mediji, među kojima i ugledni „Njujork tajms”.

– Tvrdnju bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića da je njegov otac Alija bio partizan demantovao je „Njujork tajms” i to dan posle njegove smrti, 20. oktobra 2003. godine, kad je objavio biografiju muslimanskog ratnog lidera, u kojoj se navodi da je podržavao „Handžar diviziju” – rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je kazao da se postavlja pitanje zašto Izetbegović nije zatražio izvinjenje od „Njujork tajmsa” još 2003. godine, kao i od autora brojnih knjiga u kojima se navodi da je njegov otac bio pripadnik „Handžar divizije”.

„Njujork tajms” je ranije objavio da se tokom Drugog svetskog rata, kad je Bosna postala deo marionetske nacističke države hrvatskih ustaša, Izetbegović priključio Mladim muslimanima, grupi koja se nije mogla odlučiti da li da se pridruži „handžar divizijama” koje su organizovali nemački esesovci, ili jugoslovenskim partizanima, komunistima, koje je predvodio Josip Broz Tito. U tekstu je navedeno da je Izetbegović podržao „Handžar diviziju”.

Tri godine zatvora

– Nakon uspostavljanja Titove komunističke vlade 1946. godine, vojni sud je osudio Izetbegovića na tri godine zatvora zbog njegovih ratnih aktivnosti. Kad je izašao na slobodu, diplomirao je pravo na Univerzitetu u Sarajevu i ostao aktivan u politici – zaključeno je u tekstu „Njujork tajmsa”.

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: