Aprilski računi za struju biće skuplji za devet odsto!

  •  Aprilski računi za struju mogli bi da budu viši za devet posto, jer su na adresu Regulatorne komisije već stigli zahtijevi za poskupljenje iz svih deset elektroenergetskih preduzeća, a o njima će se raspravljati početkom iduće nedjelje.

CaptureIzvor: Atv

“Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske je trenutno u fazi pregledanja zahtijeva i planirano je da utorak 24. marta 2015. godine bude održana redovna sjenica na kojoj će se razmatrati prijedlog odluke o provođenju tarifnog postupka”, izjavila Jelena Prtilo, portparol Regulatorne komisije za energetiku RS.

Odluka o poskupljenju građanima će biti saopštena u srijedu, a sa nestrpljenjem je iščekuju i u elektroenergetskom sektoru. Proizvodna cijena je kažu dosta porasla, pa se nadaju da će Regulator ispoštovati njihove zahtijeve. A svako preduzeće navelo je svoje razloge za poskupljenje i zatražilo različite procente povećanja cijene. Najmanje problema imaju u Hidroelektrani Bočac i Elektrohercegovini, pa su njihovi zahtijevi simbolični.

S druge strane termoelektrane su bile prinuđene da od Regulatorne agencije traže podizanje cijene za više od deset posto, jer je eksploatatacija uglja i održavanje pogona dosta skuplje nego ranije.

“Tako da smo bili prinuđeni da tražimo kroz ovaj zahtijev povećanje cijene na pragu Termoelektrane za 14.6 posto u odnosu na sadašnju cijenu koja je 6.93″, kaže Borivoje Vujičić, izvršni direktor za proizvodnju RITE Gacko.

ATV nezvanično saznaje da su članovi Komisije za sada najbliži odluci za povećanje od devet posto, a građani kažu i to je mnogo.

Industrijska cijena struje će za sada ostati nepromijenjena jer zahtijeva za povećanje još uvijek nema. Stiglo je samo ono od zanatlija i privrednika – ali oni traže nižu cijenu električne energije. Kako sada stvari stoje za to su šanse jako male.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: