Aleksandar Taušan: Gudalo je veru očuvalo! (video)

Narodni guslar Aleksandar Taušan je u Domu vojske obeležio 25 godina rada koncertom gusala i epske poezije. Koncert je imao i donatorski karakter, jer je prikupljan novac za obnovu crkve u Prebilovcima. U guslarskim krugovima Aleksandar je poznat po tome što je kao dvanaestogodišnjak postao najmlađi prvak države. Kako kaže, veliku ljubav prema guslama nasledio je od porodice, a već sa tri godine pevušio je uz svoj prvi instrument

Izvor: TV Pančevo

 

aca tausan

Naš sugrađanin, guslar Aleksandar Taušan tokom proteklih 25 godina nastupao je u mnogim gradovima Srbije, Republike Srpske i Crne Gore i osvojio veliki broj nagrada i priznanja na takmičenjima. Pre tri godine Savez srpskih guslara dodelio mu je zvanje narodnog guslara.

– Učestvovao sam na raznim manifestacijama humanitarnog karaktera, za obnovu crkve, pomoć deci. Uvek se rado odazovem, rekao je Aleksandar Taušan.

Aleksandar navodi da su u njegovoj familiji gotovo svi guslari, ali niko se, osim njega, nije profesionalno bavio ovim instrumentom.

– Zavoleo sam taj instrument, gledao sam kao mali kako visi na zidu. Očima sam, maltene, tražio da ga skinu. Prve gusle sam dobio kada sam imao tri godine. Posle mi je otac kupio gusle i veće sa četiri-pet godina sam guslao, sa sedam godina sam imao prvi nastup. Mislim da je ovo Božji dar, na guslama nema improvizacije, zahtevne su, nema nota, radi se po sluhu. Svaka pesma je drugačije odguslana, drugačije otpevana, kazao je Aleksandar.

Naš sagovornik sa zadovoljstvom ističe da sebe smatra čuvarem tradicije pevanja uz ovaj drevni srpski instrument.

– Ima jedna izreka „Manastir i sveto gudalo, to je srpsku vjeru sačuvalo”, što je i istina. Ne treba se stideti ovog instrumenta, to je nešto što je naše, preko gusala su pronešene istorija, kultura i junaštvo, ističe Aleksandar Taušan.

 

Ovaj narodni guslar iza sebe ima veliki broj izdanja.

– Snimio sam dve kasete, jednu sa devet, drugu sa dvanaest godina. Imam CD, koji sam radio u svom Bratstvu, i CD o tragičnoj pogibiji jednog mladog momka, imam DVD, moje guslarsko veče pre četiri godine u Domu vojske, posvećeno izgradnji Hrama Svetog Save na Misi, kaže Aleksandar.

Aleksandar kaže da će se i ubuduće truditi da ovaj stari srpski instrument predstavi u najlepšem svetlu, a planira nastupe na različitim manifestacijama za koje mu stižu pozivi, kao i objavljivanje novog CD-a.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: