Ako Bog da: Jadransko-jonski autoput tek 2050. godine?

Prema najoptimističnijim procjenama, Jadransko-jonski autoput, koji prolazi kroz Albaniju, Crnu Goru, BiH, Hrvatsku i ide prema zapadnoj Evropi, trebalo bi da bude završen tek 2050. godine.

jonska

 

Izvor: Nezavisne
O ovom autoputu u BiH se priča već mjesecima, a sve je počelo nakon sastanaka premijera Hrvatske, Albanije, Crne Gore i predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, koji je održan krajem avgusta u Cavtatu, blizu Dubrovnika. Glavna tema razgovora premijera upravo je bila izgradnja Jadransko-jonskog autoputa.
Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS, kaže da se radi o koridoru koji prolazi kroz četiri zemlje koji, prema njenom mišljenju, neće biti u skorije vrijeme.
“Još nije urađen ni projektni zadatak koji je podloga za raspisivanje tendera za izradu studije”, kaže Kostićeva.
Koliko je ovaj autoput na dugom štapu govori i podatak da je u BiH još nepoznato kuda bi trebalo da ide njegova trasa, a prema nezvaničnim informacijama, ona bi išla preko istočne Hercegovine i to od Crne Gore prema Trebinju, preko Ljubinja pa preko Ljubuškog, Čitluka do Bijače.
Iako priča o ovom autoputu traje već decenijama, u posljednjih nekoliko mjeseci sve zemlje kroz koje bi prolazio intenzivirale su razgovore na ovu temu, pa je tako Savjet ministara BiH na posljednjoj sjednici utvrdio Prijedlog za zaključivanje memoranduma o razumijevanju između BiH, Albanije, Crne Gore i Hrvatske u vezi sa podrškom u realizaciji Jadransko-jonskog autoputa.
“Ovim memorandumom države potpisnice iskazuju spremnost da provedu sve potrebne aktivnosti zajednički prema grčkom i talijanskom predsjedavanju EU, koje pripadaju Jadransko-jonskoj mikroregiji, kao i prema Evropskoj komisiji, Evropskoj banci za obnovu i razvoj, Evropskoj investicionoj banci i drugim partnerima kako bi obezbijedili podršku, uključujući i finansijsku podršku za provođenje projekta”, kažu u Savjetu ministara BiH.
Memorandumom se predviđa da će četiri države imenovati i nacionalne koordinatore koji će raditi na ovom projektu.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: