28. april 2014: Promocija sabranih djela Pera Slijepčevića na Kolarcu

U organizaciji zavičajnog udruženja Klub Gačana u Beogradu u ponedeljak, 28. aprila 2014. (20 časova)   u Zadužbini Ilije M. Kolarca održaće se promocija “Sabranih djela Pera Slijepčevića”

 

O liku i djelu Pera Slijepčevića će govoriti:

  • Akademik Aleksa Buha
  • Akademik Rajko Petrov Nogo
  • Akademik Radovan Vučković
  • Akademik Staniša Tutnjević

Promociju će voditi poznati novinar Miloš Marković.

pero slijepcevic

Pero Slijepčević (1888-1964), ugledni profesor univerziteta u Beogradu je u plejadi istaknutih srpskih intelektualaca dvadesetog vijeka predstavljao izuzetnu stvaralačku ličnost.
Kao veliki erudita i mislilac vršio je u svome vremenu snažan uticaj u mnogim oblastima intelektualnog života.
Slijepčević je jedan od najboljih germanista, kog je srpska nauka u književnosti imala. Napisao je briljantne eseje o srpskoj književnosti, kulturi i piscima.
Osim toga njegovom političkom, istorijskom i kulturno-prosvjetnom radu nema ravnog u omladinskoj generaciji pred Prvi svjetski rat, već i uopšte u srpskoj kulturi.
Učesnik je u balkanskim ratovima kao dobrovoljac. Sa Vladimirom Gaćinovićem odlazi u Ameriku i skuplja dobrovoljce,pomoć za nastradale porodice veleizdajničkog procesa i radi na obnavljanju Prosvjete, čiji je kasnije bio sekretar.

pero cisto
On je jedan od najznačajnijih predstavnika Mlade Bosne, njenu viziju i ideologiju uobličio je u faktičko-istorijski reljef a o junaštvu i žrtvi njenih junaka izrekao je i napisao najtužnije i najlepše riječi.
Slijepčevićeve oglede o starim srpskim zadužbinama stručnjaci smatraju biserima srpske esejistike, koji su dostojni i najstrožije antologije evropskog eseja.
Sabrana djela Pera Slijepčevića su odštampana u deset tomova u izdanju kuće ,,Svet knjige” iz Beograda i Akademije umjetnosti Republike Srpske iz Banjaluke.

Biće nam veliko zadovoljstvo da zajedno prisustvujemo navedenoj svečanosti i time odamo dužno poštovanje ovom uglednom i zaslužnom Gačaninu.

Klub Gačana u Beogradu
Predsednik
Svetozar Crnogorac

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: