25. JUN Beograd: Promocija Dučićeve knjige na Kolarcu

Beogradska promocija knige Jovana Dučića “Aneksija BiH i srpsko pitanje” biće održana u maloj sali Kolarčeve zadužbine u sredu 25. juna sa početkom od 19.30. O knjizi će govoriti Miladin Milošević,  direktor Arhiva Jugoslavije , poznati istoričar i diplomata Dušan T. Bataković i novinar i publicista Miloš Marković

 

knjiga

 

Reč je o nikad do sada objavljenoj knjizi koju je izdalo Udruženje Trebinjaca u saradnji sa Arhivom Srbije.

Jovan Dučić je ovo delo napisao 1908. godine tokom boravka u Italiji. Originalan naziv dela je “L’ annesionne della Bosnia e dell’Erzegovina e la questione serba”, a štampan je u Rimu u štampariji Lubrikana 1908. godine.

Dučić se pokazao kao izuzetan znalac međunarodnih prilika i odnosa toga vremena. Vrlo temeljno prikazuje genezu istorije interesa velikih sila na Balkanskom poluostrvu. Tekst ove knjige decenijama je bio sakriven od srpske javnosti, a iako pisan pre 106 godina gotovo da je aktuelan i danas.

Knjiga koja sadrži originalan rukopis na italijanskom i prevod na srpskom obogaćena je faksimilima dokumenata iz tog vremena i sa beleškama priređivača Miladina Miloševića predstavlja dragoceno istorijsko štivo.

Ovu knjigu za sada možete poručiti samo preko sajta Slobodna Hercegovina, a sve pojedinosti pogledajte ovde.

Ostavite komentar

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: