Udruženje Srba iz Hercegovine, njihovih potomaka i prijatelja – Novi Sad

Udruženje Srba iz Hercegovine, njihovih potomaka i prijatelja  sa sedištem u Novom Sadu, osnovano je 1991. godine, na samom početku ratnih zbivanja u Hercegovini, da svim raspoloživim sredstvima pomogne očuvanju naše Hercegovine i njene slobode, a po ugledu na naše pretke iz proteklih vekova. Ne treba zaboraviti da nas je i vojvođanski narod bratski podržao  i  pridružio nam se u akciji prikupljanja pomoći borcima i narodu Hercegovine.

Tokom ratnih godina, u Udruženju je bilo i dramatičnih i teških dana. Ukupno, poslato je 270 raznih pošiljki. Šta je sve u tim pošiljkama bilo, u Hercegovini je dobro upamćeno. U jednoj prilici vakcine protiv besnila, u drugoj aparat za gluve ili proteza za ranjenike, … Posebnu brigu Udruženje je vodilo o izbeglicama.

Po okončanju ratnih zbivanja, našli smo prostora za svoje aktivnosti u izdavačkoj delatnosti, štampajući knjige od značaja za našu kulturu uopšte. Do sada smo objavili knjige: Hercegovina  Neđa Popare, Ustanak pod Lukom Vukalovićem Dušana Berića, Pomađarivanje naroda u vreme Austrougarske – reprint izdanje, Hercegovačka rapsodija ( O ustancima u  Hercegovini protiv Turaka 1852-1878), Princip (o Mladoj Bosni), Ne ubijte glasnika (o ustaško- hrvatskom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u istorijskom razdoblju od nekoliko vekova) autora Radovana Ždrala, Pasoš za nebo Božidara Glogovca. Ovim primerima izdavačke delatnosti, Udruženje se usmerilo na poslove od opšteg i kulturnog i društvenog značaja, čime smo tekli status kulturne institucije na planu izdavačke delatnosti.

Pre pet godina Udruženje je uspostavilo novu unutrašnju organizaciju, u neku ruku se decentralizovalo i proširilo obim aktivnosti. Danas naš Izvršni odbor broji jedanaest članova, stručnjaka u svojim oblastima. Takav izvršni odbor formiran je iz jednostavnog razloga da bi se našli novi, i potrebama i vremenu primereniji sadržaj rada. Formirali smo 13 komisija. Očekivano, na prvom mestu je Komisija za negovanje tradicije, običaja i kulture i Komisija za izdavačku delatnost. Takođe, sa velikim ambicijama formirana je i Komisija za saradnju privrednika iz Vojvodine i privrednika iz Hercegovine.

Naravno, sve je to uzalud ako se akcije završavaju u srednjoj i starijoj generaciji. Otuda, vrata Udruženja najšire su otvorena za mlade.

Tradicionalno, organizujemo proslavu Srpske Nove godine, sa bogatim kulturno umetničkim programom, kada se na jednom mestu okupi bezmalo pet stotina Hercegovaca, što sa ovih prostora, što iz Hercegovine. Naše Udruženje se danas trudi  da bar postavi putokaze da putevi našeg roda ne zarastu u ovom vremenu kad se mnogi mostovi ruše i drumovi preoravaju.

Kontakt: Radnička 49, Novi sad
telefon: 021 6619 322

www.hercegovci.rs

 

Close
Molimo Vas da podržite naš sajt
Ако Вам се свиђа сајт молимо Вас да кликнете на неку од следећих опција и да помогнете сајту да постане бољи.
error: